Finkar

För den som vill ha små, livliga och färgrika sällskapsfågel främst att titta och lyssna på kan finkar och astrilder vara ett bra val. De finkar vi håller som burfåglar tillhör oftast astrildfamiljen och kommer då från Afrika och Australasien. Den vanligaste finken är Zebrafinken (Taeniopygia guttata), en liten grå, vit och brun fågel från Indonesien och Australien.Hanarna har zebraränder över bröstet och röd näbb, honans näbb är ljusare. Det är bara hanen som sjunger.

Måsfinken (Lonchura striata), kallas ibland för den äldsta sällskapsfågeln i världen, och är en förädlad art som inte förekommer vilt i naturen. De är oftast vita, bruna eller brunsvarta, men andra färger kan förekomma. Könsskillnaden är svår att se, men det är bara hanarna som sjunger.

Gouldsamadinen (Erythrura gouldiae) är en annan, extremt färgglad, fågel som är mycket populär som husdjur. Gouldsamadinen är grön, röd, lila, gul, turkos och svart och förekommer vilt i norra Australien. Alla finkar har näbbar anpassade för att äta frön, oftast olika hirssorter, och de blir runt 10–14 cm långa.

Skötsel

Det minsta tillåtna burmåttet för zebrafinkar är 70 x 45 x 60 cm (motsvarande 0,31 m2 yta), men välj gärna en större bur då detta är ett minimimått. Galleravståndet får vara max en centimeter, gärna mindre, då finkar är små fåglar. Inred buren med grenar och pinnar med varierande grovlek.

Finkar är inte så mycket för leksaker, men en och annan gunga kan de ha nytta av. Ett litet badkar med rent och fräscht grunt vatten i används gärna av finkarna, dricksvattnet kan man servera i en vattenautomat för att det ska hålla sig rent. Finkarna ska ha fri tillgång till fröer, se efter så att det inte bara är tomma skal i matskålen. Bottenmaterialet kan bestå av sand eller någon ströprodukt från zoohandeln, och ett sepiaskal eller en näbbsten tillser kalkbehovet.

Faror för finkar

Mata inte finkarna med avocado, choklad, lök, citrus eller något som innehåller alkohol. Maten de får smaka på ska heller inte vara hårt stekt eller starkt kryddad eller sötad. Lösflygande fåglar kan flyga in i fönster och skada sig, dra för persienner eller gardiner innan du släpper ut dina fåglar

Öppna fönster och dörrar är givetvis en stor fara då fåglarna kan flyga ut och inte hitta tillbaka. Öppna akvarium och toalettstolar är livsfarliga, och även andra husdjur kan skada dina fåglar. Finkar med sin raka näbb är lite mindre benägna att gnaga på sladdar än vad papegojfåglarna är, men håll uppsikt när de flyger lösa. Se även till att de inte kommer åt att gnaga på någon giftig växt.

Utfodring

Finkars föda ska till största delen bestå av frön. Ge också groddade frön, äggfoder, frukt- och grönsaksbitar och hirskolvar. Mjölmaskar eller insektsfoder kan utgöra ett tillskott. Finkarna ska ha fri tillgång på sand för matsmältningens skull och på krossade snäckskal. Kalktillskott kan också ges genom näbbstenar och sepiaskal.

Avel

Föräldradjuren bör vara minst ett år innan de paras, men honan bör inte vara äldre än två år. Zebrafinkar, för att ta dem som exempel, lägger 4–6 ägg med någon dags mellanrum mellan varje ägg. De är inte jättepetiga med boet, utan kan använda sig både av täckta finknästen och öppna reden.

Båda föräldrarna ruvar äggen i nästan två veckor innan de börjar kläckas. Ungarna stannar i boet i tre veckor och matas då av föräldrarna, efter det tar det ytterligare ungefär två veckor innan ungarna har lärt sig att äta själva och kan separeras från föräldrarna.

SNABBFAKTA


  • Lämpligt djur för äldre barn
  • Håll alltid minst ett par
  • Minst 2-3 tim. skötsel i veckan
  • Inköpskostnad: 900 – 3500:-
  • Driftskostnad: ca 275:-/mån
  • Utfodra med fröblandning
  • Gärna frukt, grönsaker och bär
  • Aldrig avocado, lök eller choklad
  • Finns i 3 arter
  • Små, livliga och färgrika fåglar

Kostnad

Inköpskostnad:
En zebrafink kostar ca 300 kr, en gouldsamadin 600–900 kr. En bur kostar mellan 700–1500 kr. Pinnar, skålar, vattenautomat, badkar, sand och snäckskal, leksaker och övrig inredning 500 kr. Fröblandning, tillskottsfoder 100 kr.

Månadskostnad för två fåglar:
Fröer och godis 75 kr, grönsaker och frukt 50 kr, försäkring 50 kr.

Skötseltid

Fåglar kan stöka ner en del, fjädrar och damm sprids utanför buren och de bajsar ganska ofta, vilket måste städas bort, både i buren och när de har varit ute och flugit. Räkna med att byta i buren minst en gång i veckan, då diskar du också inredning och pinnar. Vatten- och matbehållare bör göras rent ännu oftare.

Räkna med att detta tar två till tre timmar i veckan, och sedan tillkommer såklart tiden då du umgås med din fågel, pratar med den, tränar den på att bli handtam och släpper ut den för att flyga i ett fågelsäkrat rum.

Övrigt

En lampa som ger ljus med UV-A och UV-B ovanför buren ökar fåglarnas trivsel och underlättar bildandet av D3-vitamin som är en viktig kugge i fågelns upptag av kalcium. Man tror också att fåglar ser fler färger än vad vi människor gör och att det är viktigare för dem än för oss att ha ett bra ljus.


keyboard_arrow_up