Aquascaping
Rovfiskfanatiker, guppyentusiaster och kampfiskfrälsta, inom akvaristiken finns egna världar för de mest skilda intressen. En av dessa världar, som vuxit sig allt starkare i Sverige de senaste åren, är det som kallas aquascaping. På många sätt har aquascaping öppnat upp akvaristikhobbyn för nya grupper av människor.
Bland utövarna av aquascaping hittar vi bland annat heminrednings- och teknikintresserade, designmedvetna och personer med kreativ ådra. Därigenom har det skapats en bredare hobby.
Vad är aquascaping?
Aquascaping är lite förenklat konsten att skapa ett akvarium som är estetiskt tilltalande för ögat. Eller enklare uttryckt: ett akvarium som är så vackert som möjligt. Men, vilken akvarist försöker inte skapa ett vackert akvarium? Vad är det som gör aquascaping annorlunda?
Vad är ett vackert akvarium?
Det är naturligtvis något åskådaren själv får avgöra. Färgglada fiskar i all ära, men saker som ljus, stenval och placering av dessa är avgörande faktorer som en aquascaper värderar högt.
Objektiv skönhet
”Estetiskt tilltalande” skulle många säkert påpeka är en utpräglat
subjektiv upplevelse. Samtidigt är det väl belagt att det finns
gemensamma drag i vad vi människor betraktar som vackert och spännande.
Den
här kunskapen har konstnärer använt sig av i århundraden. I modern tid
finns ”reglerna” väl representerade inom fotografi, arkitektur och
bildskapande. I så gott som all typ av design återfinner man dessa
riktmärken som från början är hämtade från naturen.
Exempel på dessa regler är det gyllene snittet och ”rule of thirds”. Och det är dessa som även aquascapers tillämpar i sitt skapande. Reglerna ger akvaristen ett stöd i hur växter, stenar och rötter ska placeras för att skapa bästa möjliga visuella intryck.
Fiskar inte i centrum
De flesta akvarister inreder akvarium för att passa fiskarnas behov. Den som håller på med aquascaping gör precis tvärt om, och väljer fiskar utifrån vad som passar akvariets inredning. Det gör att aquascaping-akvarier både tenderar att ha färre fiskar än ett sällskapsakvarium, men framför allt fiskar av betydligt mindre storlek. Faunan ska komplettera landskapet!
Landskap under vatten
Förkärleken för små fiskar har flera skäl. Det kanske främsta är att man i ett aquascaping-akvarium ofta strävar efter att skapa ett undervattenslandskap som ser betydligt större ut än vad det egentligen är. För att åstadkomma det här använder sig akvaristen av flera olika tekniker för att lura ögat. Små fiskar är då ett utmärkt trick för att få omgivningen att se större ut.
En oväntad placering av en sten som kan verka alldeles för stor till en början kan göra stor skillnad. Här ett litet akvarium som mycket skickligt inretts minimalt, och ger intryck av en hel värld.
Ett annat trick som ofta används är att skapa en illusion av djup i akvariet. Här kan aquascapern till exempel låta en stig vindla sig fram genom akvariet och låta den ”försvinna” bort i fjärran. Höga växter bak och låga fram, är ett tips som ni säkert hört just för att skapa djup i ett akvarium. Faktum är att genom att göra precis tvärt om, trollar du med perspektivet och din hjärna kommer att uppfatta akvariet som djupare än vad det är. Att välja att placera stora stenar, rötter och växter längst fram, och de mindre långt bak, ger samma effekt.
Välmående akvarium
En viktig del inom aquascaping är att skapa ett akvarium som ger ett välmående intryck. Dåligt växande växter, alger och skräp ser sällan vidare estetiskt tilltalande ut. Därför lägger aquascapern ner mycket tid på att skapa bästa möjliga förutsättningar för växterna. Välmående växter är den bästa vattenreningen man kan ha, glada växter ger ett friskt akvarium. För att åstadkomma detta väljer man ofta att ha ett så kallade ”high tec”-akvarium. Det är ett akvarium där mängden ljus och näring är betydligt högre än i vanliga akvarier, och där man dessutom tillsätter koldioxid för att öka fotosyntesen. Det ger inte bara växterna optimala förutsättningar, du kan även ha en mängd växter som aldrig skulle överleva i ett vanligt akvarium. Utmaningen med ett sådant akvarium är att de ofta är svårare att skapa en biologisk balans i. Det kräver kunskap, tid och tålamod för att lyckas, men slutresultatet blir också fantastiskt.
SNABBFAKTA
- Kreativ akvariehobby.
- Fisken är inte i centrum.
- Skapar undervattenslandskap.
- Välmående akvarium.
- Digitala tävlingar
- Aquascapers of Sweden
Tävla med akvarium
När man lyckats med sin aquascape så är det en hel del som också vill tävla med sitt akvarium. Internet har öppnat upp dörrarna för detta markant och under de senaste åren har det bubblat upp mängder med internationella tävlingar världen över. Vanligaste är att man skickar in ett fotografi på sin aquascape digitalt till arrangören. Fotografiet skärskådas sedan av en jury som poängsätter utifrån kriterier som helhetsintryck, växtkondition, fiskval, komposition med mera.
Den största tävlingen är The International Aquatic Layout Competition (IAPLC). I denna tävlar årligen flera tusen deltagare om inte bara äran, utan också en ganska rejäl summa prispengar.
Vid sidan av de digitala tävlingarna finns också de fysiska, där deltagarna träffas och inreder var sitt akvarium på plats. Dessa tävlingar anordnas oftast i samband med mässor eller andra större tillställningar inom hobbyn.
Bilder från en av de större livetävlingarna som hållits inom aquascaping. Aquascapers elit från hela världen samlades i Amsterdam för att kora en vinnare. (Vi svenskar kan vara stolta då vi var i de lag som knep både första och andra platsen).
Mer om aquascaping
Vill du veta mer om aquascaping är det lättast att söka på internet efter forum och hemsidor. Det finns massor av inspiration att hämta. I Sverige finns bl.a. Aquascapers of Sweden, ett lag med svenska aquascapers som bl.a. tävlar och håller föredrag i ämnet.