Välja fiskar
Det är relativt vanligt att man förväxlar vanliga akvariefiskar med att vara detsamma som lättskötta akvariefiskar. Någon sanning ligger såklart i det då de inte skulle kunna vara vanliga om de inte samtidigt var relativt lättskötta, men det är värt att tänka på att hård, selektiv massproduktion med inriktning på färg och långa fenor inte nödvändigtvis tar fram de härdigaste individerna.
Mångas självklara favoriter är de så kallade levandefödarna, där guppy, molly, svärdbärare och platy hör till de vanligaste arterna. (Poecilia reticulata, Poecilia sphenops, Xiphophorus hellerii och Xiphophorus maculatus). De föder inte levande då de är fiskar och inte däggdjur, men de ägg de lägger kläcks i samma ögonblick som de läggs, varför det ser ut som att fisken föder levande ungar. Guppy passar i akvarium från cirka 40 liter och uppåt, medan platy gärna har minst 10 liter till och svärdbärare och molly får gärna hållas ytterligare lite större.
Stimfiskar
Många vill gärna ha ett färgglatt stim av små fiskar i akvariet, och till dessa hör många tetror och barber men även danios och rasboror. Ett bra tips är att se förbi de uppenbara färgerna och att även väga in kropps- och fenform och kontrasterna i fiskarnas färger för att på så sätt öka urvalet. En klassisk och prisvärd stimfisk är neontetran (Paracheirodon innesi) som ofta kostar runt en tia styck och är anspråkslös i fråga om temperatur och foder.
Lämplig akvariestorlek är från 40 liter och uppåt.
Andra bra och tåliga stimfiskar är den svarta och röda fantomtetran, (Hyphessobrycon melanopterus och H. sweglesi), svart neontetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi), rosentetran (Hyphessobrycon rosaceus) fembandsbarben (Puntius pentazona) guldbarben (Puntius semifasciolatus) och zebrafisken (Danio rerio).
Zebrafisken och guldbarben är ett bra sällskap till lite större och snabbare sällskapsfiskar, då båda är bra på att ta för sig vid matning. Båda arterna kan också hållas i akvarium där temperaturen ligger runt 20 grader, om man inte har någon doppvärmare.
Mal eller räka
En algätande mal är en bra hjälpreda i många akvarier, och en intressant fisk i sin egen rätt. Bland de tåligare är skäggmunsmalen (Ancistrus sp.) De är oftast svenskodlade och duktiga på att äta alger om man inte övermatar akvariet kraftigt med annan mat. De blir runt 15 cm som vuxna, så de passar inte i de allra minsta akvarierna. I mindre akvarier kan Amanoräkan (Caridina multidentata) vara ett bra alternativ. Dessa äter både matrester och alger och är särskilt duktiga på att putsa finbladiga växter
Ciklider
Många tror felaktigt att man inte kan ha ciklider om man är ny inom hobbyn, men det går alldeles utmärkt om man väljer dem med lite eftertanke. Bra arter som går att kombinera med lite större tetror eller barber i ett sällskapsakvarium på ca 80 liter och uppåt är palettcikliden (Pelvicachromis pulcher), kurvcikliden (Laetacara curviceps) och thomasicikliden (Anomalochromis thomasi). Om akvariet är ungefär dubbelt så stort är nyckelhålscikliden (Cleithracara maronii) och sajicacikliden (Amatitlania sajica) bra och lättlekta alternativ. Ett annat val för den som vill studera olika beteenden hos sina fiskar kan vara att välja inriktningen tanganyikaciklider, och börja med ett akvarium på ca 75 liter med t.ex. snäckskalslekande ciklider som mångbandad snäcklekare (Lamprologus multifasciatus) och några prinsessan av Burundi (Neolamprologus brichardi) som sällskap.
Malawiciklider
Även ett akvarium med malawiciklider, ofta uppskattade för sin färgrikedom, kan också vara bra nybörjarfiskar. Akvariet måste då vara på minst 200 liter, och viktigt är att man bara blandar ciklider från just Malawisjön eftersom de har särskilda krav på vattenvärden och ett ganska intensivt beteende.
SNABBFAKTA
- Guppy vill ha 40 lit. akvarium.
- Platy 50 lit. Svärdbärare och Molly större.
- Stimfiskar behöver från 40 lit.
- Ciklider bör ha 80 liters akvarium.
- Malawiciklider måste ha minst 200 lit.
- Mal och Amanoräkan håller rent.
Kostnad
Inköpskostnad:
Ett startpaket (med akvarium, filter, värmare och belysning) i storleken 54 liter (60 x 30 x 30) kan kosta från 700 kr och uppåt. Inredning i form av stenar, rötter, grus, växter 700 kr. Algskrapa, hävert för rengöring, håv, växtnäring, medel för vattenberedning och bakteriekultur 500 kr. Fiskar kan kosta från några kronor styck och uppåt, beroende på art.
Månadskostnad för 54 lit akvarium:
Fiskmat 50 kr,
växtnäring och vattenberedning 75 kr.
Skötsel
Ett enkelt nitrit/nitrat test är en ovärderlig hjälp när du försöker lista ut om ditt akvarium är smutsigt eller inte. Börja med att byta 30-50% vatten med ett till två veckors intervall, och med hjälp av nitrit/nitrat test, fiskarnas beteende, algtillväxt och akvariets utseende kan du sedan laborera med vattenmängden och intervallet mellan vattenbytena. Använd gärna en slamhävert av något slag då denna underlättar rengöringen av gruset.
Byt aldrig allt vatten i akvariet då fiskarna är mycket känsliga för den sortens förändring. Dessutom riskerar du att städa bort alla de bra nedbrytningsbakterierna på samma gång, och då är risken för nitritförgiftning överhängande. Små byten som görs ofta är det mest effektiva sättet att hålla dina fiskar glada.
Några faktorer som påverkar hur ofta du behöver byta vatten är:
- Mängden mat du ger fiskarna
- Antal fiskar
- Storleken på fiskarna
- Storlek på akvariet
- Storlek på filtret
- Syretillförseln i akvariet
- Matens konsistens och sort